Ondernemers hebben, naast kennis van hun vakgebied en/of product, vaak brede kennis van alles wat met ondernemen te maken heeft. Natuurlijk hebben ze wel eens een voorkeur voor een specifiek onderdeel, maar meestal is de kennis verspreid over de verschillende aspecten van de bedrijfsvoering. Denk hierbij aan bijvoorbeeld inkoop, verkoop, logistiek, productie, financiën, personeelszaken en automatisering. Het is echter belangrijk dat zelfstandigen zich ervan bewust zijn dat ze, buiten hun vakgebied om, geen doorgewinterde specialisten zijn.

Bij het inschakelen van specialisten wordt dikwijls geaarzeld. De aarzeling kan het gevolg zijn van slechte ervaringen door hoge declaraties of waardeloze adviezen. Op zich is enige aarzeling helemaal niet verkeerd. Bekijk eerst zelf de problematiek, zoek uit wat je met collega’s kunt afstemmen en leer erover via het internet. Analyseer ook of je zelf de risico’s kunt overzien en hoe diep het (financiële) gat zou kunnen zijn.

Desondanks pleit ik ervoor dat ondernemers op tijd een specialist inschakelen, mocht er kennis nodig zijn die ze zelf niet in huis hebben. Daarbij is het belangrijk om een heldere vraagstelling te formuleren en vooraf de prijs vast te stellen van de dienst die geleverd wordt. Een andere tip is om eens in je netwerk rond te vragen of er goede specialisten aanbevolen worden.

Ik pleit ervoor dat ondernemers op tijd een specialist inschakelen, mocht er kennis nodig zijn die ze zelf niet in huis hebben.

De volgende specialisten zou je kunnen raadplegen:

  • Jurist arbeidsrecht. Een goede arbeidsrechtadvocaat of jurist zal zich maximaal inspannen om jouw werkgerelateerde kwestie zo goed mogelijk op te lossen. En kan een 'vertaling' maken van jouw situatie naar je juridische positie. Met andere woorden: wat zijn je rechten en plichten in dit specifieke geval en wat zijn je sterke en zwakke juridische punten?
  • Fiscalist. Alles wat je als ondernemer niet snapt of niet wil spenderen aan belasting-gerelateerde zaken, kan je aan zo iemand overlaten.
  • Subsidie-specialist: Deze biedt aanvullende kennis, kunde en capaciteit om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de subsidiemogelijkheden.
  • Jurist ondernemingsrecht. Een advocaat die gespecialiseerd is in ondernemingsrecht kan de juiste juridische structuur van ondernemingen vaststellen om zo te komen tot een optimale situatie, zowel juridisch als fiscaal gezien. Ook begeleiding en advies bij de overname en integratie van ondernemingen in de eigen onderneming is een veel uitgevoerde taak.
  • Accountant. Dit kan handig zijn als je een nieuwe besloten vennootschap wil oprichten. De accountant geeft ook aan hoe goed de jaarrekening van je bedrijf is. Maar hij is ook je steun en toeverlaat als je vragen hebt over bijvoorbeeld de administratie.

Hoe je het ook wendt of keert; specialisten zul je altijd op een bepaald moment nodig blijven hebben. Je hoeft namelijk niet altijd alles te weten en met goed advies voorkom je veel onnodige ergernissen en financiële schade. Wil je hier meer over weten? Lees dan ook het e-book 'Ondernemer: je hoeft er niet alleen voor te staan'.

Download de business case