Veel ondernemers hebben de afgelopen jaren moeite gehad om hun hoofd boven water te houden. Gelukkig kom ik ook ondernemers tegen die toch gegroeid zijn en in deze periode meer omzet hebben gerealiseerd.

Van enkelen weet ik dat zij zelfs de omzet hebben verdubbeld. Dat is uiteraard fantastisch. Dit betekent namelijk dat zij niet alleen een goede afzetmarkt hebben voor hun product of dienst, maar ook dat zij het aan de man weten te brengen.

Meer omzet, meer winst?

Geldt dat ook voor jou? Het is top als je in de afgelopen jaren meer omzet hebt weten te behalen, maar weet je ook wat er aan het einde van het jaar overblijft van deze extra omzet? Is dit een verrassing of weet je gedurende het jaar waar je op afkoerst? Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat je met meer omzet ook meer winst maakt.

Productiviteit van de organisatie

Ondernemers die wel een omzetstijging zien, maar niet meer winst maken, doen er goed aan om eens na te denken over de efficiëntie van de bedrijfsvoering. Uit ons doorlopend winstlekkage-onderzoek blijkt namelijk dat de relatief grootste winstlekkage (28%) te vinden is in het onderdeel productiviteit.

De reden hiervoor is dat de diverse processen binnen ondernemingen die een substantiële groei doormaken, niet optimaal ingericht zijn op deze groei. Vaak loopt men achter de feiten aan en wordt er niet zo nauw gekeken naar de efficiëntie. "We gaan net zo lang door, tot de klus geklaard is", hoor je vaak zeggen. Er is geen tijd om te beoordelen hoe de opdracht efficiënt uitgevoerd kan worden. De productiviteit komt daarmee onder druk te staan.

Efficiënte bedrijfsvoering

Met een efficiënte bedrijfsvoering hoef je je hier geen zorgen over te maken. Enerzijds heb je jouw organisatie dan zodanig ingericht dat de extra omzet soepel door het bedrijf loopt. Anderzijds ben je goed in staat om te berekenen hoeveel de kosten toenemen bij een bepaalde omzetgroei en kan je inschatten waar de winst op uit gaat komen.

Kun jij jouw bedrijfsvoering verbeteren?

Het is dus niet voldoende om alleen te sturen op een hogere omzet en dito verkoop. Ook de rest van jouw onderneming zal moeten meegroeien als je de winst wil verhogen. Anders lekt er winst weg. Voor veel ondernemers is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe organiseer je nu een onderneming waaruit minder winst weglekt?

Door onze winstlekkagequiz in te vullen krijg je inzicht in de onderdelen waarop in jouw onderneming winst weglekt en hoeveel dat ongeveer is. Zo krijg je een globaal overzicht waar en op welke manier efficiëntieverbetering mogelijk is.

Doe de winstlekkage quiz