Hoe voorkom je dat een mooi investeringsplan ontaardt in een deceptie, doordat je de financiering bij de bank niet rond krijgt? Er zijn drie hoofdzaken waar iedere kredietaanvraag aan moet voldoen.

Je bent er na lang aarzelen uit: het is tijd om nieuwbouw te starten voor je onderneming. Nu naar de bank, in de wetenschap dat een financieringstraject daar vaak met een ‘NEE’ eindigt.

Om dat te voorkomen, is een goede voorbereiding essentieel. Houd daarbij rekening met de volgende aspecten:

1. Betaalcapaciteit is key

Je moet financiers ervan kunnen overtuigen dat jouw bedrijf ruimschoots in staat is om aan de rente- en aflossingsverplichtingen te voldoen. Ruimschoots betekent dat er nog ruimte is voor tegenvallers in de begroting en dat het bedrijf niet direct in de problemen komt als bijvoorbeeld de brutomarge 2% lager uitpakt.

Waar bij makelaars het adagium locatie, locatie en nog eens locatie geldt is dat bij financiers: betaalcapaciteit, betaalcapaciteit en nog eens betaalcapaciteit.

2. Zoek naar een (mede)investeerder

Het is belangrijk dat de verhouding tussen het eigen vermogen en het vreemd vermogen in balans is. Zoek dus bij een tekort aan eigen vermogen niet alleen naar een financier, maar gelijktijdig ook naar een (mede)investeerder.

Voorbeeld:

Bij productiebedrijven is een eigen vermogenspositie van rond de 30 procent wenselijk, een handelsonderneming volstaat met een wat lager percentage. Waarom? Productiebedrijven zijn minder goed in staat om zonder ingrijpende aanpassingen hun bedrijfsmodel aan te passen. Je tovert een kippenslachterij immers niet zomaar om tot een visfileerder.

3. Verschil financier en investeerder

Een financier heeft een andere insteek dan een investeerder. Een financier wil uiteindelijk zijn geld terug binnen de gestelde termijnen. Lukt dat niet, dan zal een financier zijn zinnen zetten op de gefinancierde activa.

De totale zekerheid of dekking moet daarom in principe gelijk zijn aan de hoogte van de verstrekte financiering. Een investeerder is vaak bereid wat meer risico te nemen en wat meer geduld te hebben.

En als bancair financieren niet lukt?

Een positieve beoordeling op deze drie hoofdzaken is de belangrijkste drempel om een financiering rond te krijgen. Maar als bancair financieren niet lukt, houdt het dan op?

Dat hoeft niet. Er zijn steeds meer alternatieve vormen van financiering beschikbaar. Ook groeit het aantal platformen waarop investeerders zich presenteren. Een investering in een adviseur die kan helpen bij de voorbereiding van een aanvraag en die beschikt over een goed netwerk van financiers en investeerders vergroot de kans op een positieve beoordeling.

Wij publiceren regelmatig e-books en whitepapers over diverse onderwerpen die relevant zijn voor jou als mkb-ondernemer. Benieuwd? Kijk dan op onze Downloads & Resources-pagina.