Het is eind september als ik op het Markermeer op zoek ga naar nieuw land, met een kaart waar het nog niet op staat. Voor even voel ik me Columbus… Met de verrekijker speuren naar het eiland. Langzamerhand doemt een gelige, zanderige vlakte op aan de horizon. En daar ook, en daar en daar. Veel groter dan verwacht.

Hieronder een filmpje van het eiland in wording:

Marker Wadden vrs 3_7-11-2018

 

Wat kunnen wij als ondernemers leren van dit project?

Het project Marker Wadden van Natuurmonumenten is een ontdekkingsreis waard. De ambitie is om via een nieuwe eilandengroep van 10.000 hectare de natuur te herstellen in het Markermeer. Wat kunnen wij als ondernemers leren van dit project?

  1. Zorg voor een inspirerende missie

Dat helpt om mensen en organisaties mee te krijgen en te enthousiasmeren. Voor Natuurmonumenten is de missie om de natuur te verbeteren in het Markermeer.

  1. Beschrijf wat je gaat doen en hoe je het gaat aanpakken

Op de website van Natuurmonumenten staan het plan en de doelen beschreven.

  1. Betrek je contacten erbij

Voor de start, is het aan te raden om je interne en externe contacten erbij te betrekken. Denk hierbij aan werknemers en klanten.

  1. Kies goede partijen om mee samen te werken

Voor Natuurmonumenten is dat Rijkswaterstaat.

  1. Vier je successen zichtbaar

En vergeet niet van je uitdagingen (lees: mislukkingen) te leren.

Ik zie ondernemers als ontdekkingsreizigers. Kansen, ideeën, nieuwe ontwikkelingen: ze komen uit het MKB. Je gaat aan de slag en probeert iets. Toch zit daar ook een keerzijde aan: veel stress, overwerk, gevloek, tegenvallende winsten en tot overmaat van ramp ook nog ruzie thuis, waardoor de realisatie van je plan in gevaar komt.

Je moet naast budget ook tijd vrij maken om een nieuw idee uit te werken.

Tijd vrijmaken

Als je net zulke grootse ideeën hebt als Natuurmonumenten en je wilt deze realiseren, dan moet je naast budget ook tijd vrij maken om het uit te werken. Dat betekent ook dat jouw huidige rol in de dagelijkse operatie van je bedrijf kleiner moet worden.

Laten we samen jouw ontdekkingsreis mogelijk maken! Download onderstaand e-book om te lezen hoe je nu al meer uit je bedrijf kunt halen.

Download de whitepaper