Gedurende de vakantie kom je op een andere manier in contact met buitenlandse ondernemers en dan blijken daar soms heel herkenbare elementen en inspirerende voorbeelden in te zitten. In dit geval betreft het een Zwitserse hotelondernemer in  Adelboden. Het hotel geeft iedere ochtend bij het ontbijt de “Adlerzeitung” uit, een klein bulletin waar naast actuele berichten, telkens een aspect van de bedrijfsvoering wordt belicht. Als regelmatige bezoeker van zijn hotel en geïntrigeerd door de benadering van Thexton Armstrong heeft de ondernemer mij inzage gegeven in zijn bedrijfsfilosofie. Om zijn hotel (www.adleradelboden.ch) blijvend te profileren onderscheidt hij zich op een aantal punten:

Teamvorming en zelfsturing

Verantwoordelijkheden worden zo veel mogelijk gedelegeerd en de onderneming kent een zeer platte hiërarchie. Alle werknemers voeren hun taken zelfstandig uit. Het hotel wordt al 28 jaar gedreven door een echtpaar dat op volledige gelijkheid met het personeel opereert. Alle werknemers zijn nadrukkelijk onderdeel van het team en worden ook naar buiten zo gepresenteerd. Allen zijn gastheer en gastvrouw. In het ochtendbulletin worden de individuele werknemers nader bij de gasten geïntroduceerd. Ook presenteren zij zich als team voor de gasten bij de balie van het hotel. Zie ook de website.

Cultuur Statement

De onderlinge samenwerking en motivatie wordt onder andere gestimuleerd door optimale informatie-uitwisseling, opbouwende kritiek, verantwoorde loonstructuur, professionele werkbegeleiding en training, en ondersteuning van sportieve en culturele activiteiten. Individuele wensen en voorkeuren van werknemers worden waar mogelijk gerespecteerd. De gasten worden altijd op een vriendelijke en voorkomende manier benaderd zodat zij zich heel snel thuis zullen voelen (“Ferien unter Freunden”). Vragen en eventuele problemen van gasten worden meteen opgepakt en altijd in direct overleg met de klant opgelost. 

Innovatie

Ieder jaar opnieuw worden, vanuit de gegenereerde cashflow, in het hotel voor CHF 0,5 mln. investeringen gedaan om het hotel te laten voldoen aan de nieuwste vereisten. Daarnaast worden ieder jaar nieuwe ideeën ontwikkeld om de gasten nog beter en efficiënter van dienst te kunnen zijn. Terugkerende gasten worden telkens verrast door recent ingevoerde verbeteringen en vernieuwingen.   

3 sterren plus

Het hotel beschikt al jaren over een 3-sterrenkwalificatie en heeft daarboven een aantal plus certificeringen (“Kronchen”) behaald. Doorgroei naar een 4-sterrenhotel wordt niet nagestreefd aangezien in dat geval aan voorwaarden voldaan moet worden die niet passen binnen de ondernemingsfilosofie (“wij willen liever als 3-sterrenhotel onze gasten verrassen – hun verwachtingen overtreffen - door hen meer te bieden dan verwacht”).   

Ontwikkeling omgeving

Het hotel is centraal gelegen in het dorp, beschikt over uitgebreide restaurantfaciliteiten (inclusief terras) en welness center, en wordt als belangrijk onderdeel van het dorp beschouwd. De ondernemer voelt zich mede-verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de directe omgeving. Activiteiten in het dorp worden waar nodig ondersteund en gefaciliteerd. De infrastructuur van het dorp (inclusief alle bergsportfaciliteiten) vereist een continue doorontwikkeling en de bereikbaarheid wordt telkens verder verbeterd.

Leveranciers

Bij voorkeur wordt daarbij zaken gedaan met leveranciers in de directe omgeving, aangezien dat de onderlinge samenwerking verhoogt en het gemeenschappelijk belang ondersteunt. Ook wordt personeel in opleiding (leerlingen) uitgewisseld. Uiteraard moet daarbij uiteraard voldaan worden aan de vastgestelde kwaliteitsdoelstellingen en servicevereisten.

Inspirerend voor jou?

Jawel, want in een jaar van verwachte economische groei is beschikken over een duidelijke (toekomst)visie, continue vernieuwing, heldere klantgerichtheid, en de juiste teamvorming binnen jouw onderneming doorslaggevend voor de doorontwikkeling van je onderneming.

Meer weten?  

Wilt u weten hoe u van uw onderneming een nog groter succes maakt? Neem dan vrijblijvend contact op met een adviseur van Thexton Armstrong om de mogelijkheden te bespreken!

Neem contact op