Herken jij dat ook? Je staat met iemand te praten over een onderwerp dat jou interesseert, waar je het nodige over weet en dus ‘een mening over mag hebben’. Maar dan ineens vertelt een gesprekspartner je er iets over dat compleet nieuw voor je is. “Hè, wist je dat niet?”

Begrijp me niet verkeerd: mensen die mij nieuwe dingen kunnen vertellen zoek ik graag op. Als ondernemer hebben we nu eenmaal een onderzoekende geest en staan we open voor inzichten. Maar juist op dit onderwerp verbaasde mijn eigen onwetendheid me.

Onrustig gevoel

Volgens de NRC zien we als gemiddelde consument ruim 3000 reclameboodschappen op een dag. We nemen dagelijks 36.000 beslissingen (Emerce) en verwerken in totaal 34 gigabytes aan informatie (Faqt). In dit licht is het eigenlijk ook niet gek dat ons hier en daar dingen ontgaan.

Ondanks dat het een logisch verschijnsel is, triggert het mij enorm als ik simpelweg iets niet blijk te weten. Het geeft het me een onrustig gevoel. Er is blijkbaar informatie die ik mis, die mij wél interesseert en die belangrijk kan zijn voor mijn bedrijf. Hoeveel van die bruikbare informatie mis ik? En wat had ik ermee kunnen doen als ik er op tijd van op de hoogte was?

Kennis is begrensd

Ik leg het - in alle bescheidenheid - als volgt uit: Kennis geeft ons een basis waar we iets mee kunnen doen. Als ondernemer zijn we in staat dankzij kennis mogelijkheden te zien en kansen te benutten. Toch is ons 'voorstellingsvermogen belangrijker dan kennis', aldus Einstein.

Kennis is begrensd. Ja, we hebben de kennis nodig maar juist onze verbeeldingskracht geeft die kennis vleugels. Het is ongelooflijk om te zien wat er met een ondernemer en zijn bedrijf gebeurt als we teruggaan naar de verbeeldingskracht ten tijde van de start van het bedrijf. Kennis is macht, maar vergeet je fantasie niet.

Verzamel liever mensen

Bedenk dat je simpelweg niet alle kennis in pacht kunt hebben. Er is simpelweg te veel om te weten. Wel kun je mensen om je heen verzamelen die jou inspireren, uitdagen en je iets leren. 

Laten we starten met een kop koffie.

Maak vrijblijvend kennis