Als ondernemer heb je er vast wel eens over nagedacht je bedrijf te verkopen. Maar waar moet je dan aan denken? En wie gaat jouw bedrijf onder welke voorwaarden overnemen? In deze blog geef ik 5 tips die veel van je vragen zullen beantwoorden.

1. Maak een profiel van de potentiële overnamekandidaat

Van oudsher gebeurde de overname van een bedrijf via opvolging door de volgende generatie; zoon(s) en/of dochter(s). Tegenwoordig volgt de gemiddelde tiener en twintiger echter zijn eigen koers. Ga er daarom niet vanuit dat jouw kroost automatisch het bedrijf wil overnemen, maar maak een profiel van de potentiële overnamekandidaat. Doe dit ruim voordat je een leeftijd hebt bereikt waarop je vindt dat het genoeg is geweest of noodgedwongen moet minderen.

Tijd is een slechte raadgever.

2. Neem de tijd voor het maken van een beslissing

Als je hebt besloten “ik ga verkopen”, dan wil ik met klem benadrukken dat dit niet 1, 2, 3 geregeld is. Hoewel er uitzonderingen zijn, moet je erop rekenen dat een overdracht zo’n twee tot drie jaar duurt. Daarbij is tijd een slechte raadgever. Wil je snel van je onderneming af zijn? Ga er dan van uit dat je niet de prijs krijgt die je verdient.

3. PRAAT ER OVER MET ENKELE NAASTE VERTROUWELINGEN

Als je overweegt om te stoppen en je bedrijf over te dragen, aan wie vertel dit dan het eerst? Persoonlijk vind ik deze tip de mooiste: begin er thuis over met je partner. Een partner kan je na al die jaren vaak feilloos aangeven dat het tijd is om te stoppen en wat je daarna kan gaan doen. En dat je er niet nog later mee moet wachten.

Begin er thuis over met je partner.

4. MAAK JEZELF MISBAAR

Het overgrote deel van de eigenaren van mooie bedrijven zijn zelf de spil waar alles om draait. Dat hebben ze vaak zelf veroorzaakt door overal de controle over te willen hebben. Vergis je niet: jezelf misbaar maken kost dan heel wat werk. Vraag daarom iemand die dicht bij je staat om je erop te wijzen als je je weer teveel met alles wilt bemoeien. Je wilt immers dat je bedrijf juist zonder jou goed kan functioneren.

5. Zorg voor overdracht en geen overname

Een bedrijf moet je kunnen overdragen en niet over laten nemen. Je kunt het vergelijken met op vakantie gaan: je kunt last-minute al jouw werkzaamheden bij een collega ‘over de heg gooien’ óf je kunt een meeting inplannen om de ander goed voor te bereiden.

De aanpak van Thexton Armstrong helpt je om als ondernemer misbaar te worden, terwijl je de winst kunt blijven maximaliseren. Wij nemen de regierol in het gehele proces over: van het verkoopklaar maken van je bedrijf tot aan de overdracht. 

Download e-Book 'Gewoon springen'

Verdiep je er zelf in en lees in ons e-book 'Gewoon springen' hoe Joop de stap naar een overdracht nam. 

Op 1 november vindt de Nationale Overname Dag 2018 plaats. Relaties krijgen een korting van €100,-.