Wellicht heb je in de voorbijgaande jaren wel eens gedacht aan de verkoop of overdracht van de onderneming. Jouw onderneming, die je met hart en ziel hebt opgezet en uitgebouwd, jouw trots, jouw kindje. En dan komt het moment dat je toch serieus gaat overwegen om iets anders te doen of het rustiger aan te gaan doen. De crisisjaren zijn achter de rug, de economie trekt weer aan. Een goed moment om het bordje in de tuin te zetten, nietwaar?

Toch is de verkoop niet van de ene op de andere dag geregeld. Jeroen Brabers van ABN AMRO schreef eerder een artikel op MKB Servicedesk onder dezelfde titel en als specialist in bedrijfsovernames geeft hij vijf tips. Aan de hand van zijn tips maken we het proces wat duidelijker:

1. Maak jezelf misbaar
Je wil de onderneming verkopen en zelf iets anders gaan doen. Dat betekent dat al jouw taken overgedragen dienen te worden. Aan wie? En wanneer? Zijn er medewerkers binnen de onderneming die deze taken kunnen oppakken of dienen er nieuwe medewerkers aangenomen te worden?

2. Optimaliseer de resultaten
Om een goede prijs te kunnen ontvangen, zou het mooi zijn als financieel alles goed voor elkaar is. Eén van de zaken waar op gelet kan worden is dat er geen winstlekkage aanwezig is. Dit is omzet dat onbedoeld en ongewild zomaar als kosten verdwijnt.

3. Maak de balans lichter
Heb je een eigen bedrijfspand? Wil je die samen met jouw onderneming verkopen of wil je die verhuren? De verkoop van het pand, gekoppeld aan de verkoop van de onderneming, verhoogt de overnamesom en daar zitten aspirant-kopers niet altijd op te wachten. Het verkleinen van voorraden en het terugdringen van de debiteurenstand verlagen daarnaast het werkkapitaal.

De verkoop van het pand, gekoppeld aan de verkoop van de onderneming, verhoogt de overnamesom en daar zitten aspirant-kopers niet altijd op te wachten.

4. Blijf ondernemen
Als je eenmaal de knop hebt omgezet, dan denk je vaak alleen nog maar aan de nieuwe situatie: de toekomst. In de tussentijd moet de onderneming echter wel doordraaien en op diezelfde toekomst voorbereid worden. Leun dus nog niet achterover, maar blijf je onderneming ontwikkelen.

5. Begin op tijd
Overhaast een koper zoeken voor jouw onderneming levert vaak niet de juiste prijs en condities op waaronder je wil verkopen. Vanuit een 'relaxte' situatie praat het gemakkelijker met de aspirant-koper. Daarnaast heb je voor de eerder genoemde punten tijd nodig om jouw onderneming verkoopklaar te maken.

Vanuit een 'relaxte' situatie praat het gemakkelijker met de aspirant-koper.

Je hoeft er niet alleen voor te staan

Als je van plan bent om over enige tijd jouw trots, jouw kindje, los te laten en van de hand te doen, hoe pak je dit dan aan? Hoe vaak heb je deze situatie al meegemaakt? De adviseurs van Thexton Armstrong zijn specialisten in het optimaliseren van de bedrijfsvoering en kunnen je tijdens dit proces begeleiden. In de whitepaper 'Ondernemer: je hoeft er niet alleen voor te staan' vertellen we je daar meer over.

Download de business case