Na een moeilijke periode trekt de markt weer aan en neemt het aantal opdrachten weer toe. We zien dat vooral bedrijven in de bouw moeite hebben om al het werk af te krijgen. De eerste reactie hierop is: we hebben meer mensen nodig. Dit kan natuurlijk door nieuwe medewerkers aan te nemen of meer gebruik te maken van zzp’ers of freelancers. Helaas hebben veel bedrijven door de crisis hun beschikbare financiële ruimte gebruikt om te kunnen overleven. Daarnaast zijn bijna alle goede mensen al bezet en is er niet heel veel nieuwe aanvoer op de arbeidsmarkt. Wat kun je dan nog meer doen?

Zet beschikbare capaciteit slimmer in

Als het niet mogelijk is om je huidige capaciteit uit te breiden, is je enige optie om de beschikbare capaciteit anders of slimmer in te zetten. Dat kan op een aantal manieren.

"Als het niet mogelijk is om je huidige capaciteit uit te breiden, is je enige optie om de beschikbare capaciteit anders of slimmer in te zetten."

Duidelijkheid

Zorg dat er niet alleen vooraf, maar ook tijdens het project regelmatig afstemming is met de opdrachtgever. Heldere opdrachten, bestekken en goede onderlinge communicatie leiden tot minder onduidelijkheden en daarmee tot minder aanpassingen achteraf. Deel alle beschikbare informatie en zorg dat deze beschikbaar is voor iedereen die hiermee moet werken.

Planning

Plan alle werkzaamheden in en houd je hier zo goed mogelijk aan. Inbreuk op de planning gaat ten koste van de productiviteit en die tijd heb je juist zo hard nodig. Mocht er wel een ‘spoedklus’ tussendoor komen, zorg dan wel dat je hier een 'spoedtarief' voor rekent!

Werkvoorbereiding

Zorg dat je mensen weten wat er van hen verwacht wordt. Dit leidt tot minder fouten die achteraf ook weer hersteld moeten worden. Daarnaast moeten ze op tijd de beschikking hebben over alle benodigde materialen. Dit klinkt logisch, maar wees eens eerlijk: hoe vaak moet de bus ’s morgens nog worden ingeladen of wordt er nog even langs de bouwmarkt gereden om een blik verf of een slijptol op te halen?

Samenwerken/uitbesteden

Zijn er onderdelen in het project die door anderen gedaan kunnen worden (die het misschien zelfs beter, sneller of goedkoper kunnen dan jouw mensen)? Samenwerken met anderen geeft jou weer de ruimte om je eigen mensen in te zetten voor andere werkzaamheden.

"Samenwerken met anderen geeft jou weer de ruimte om je eigen mensen in te zetten voor andere werkzaamheden."

Keuzes maken

Misschien nog wel de lastigste van allemaal, want je wil immers ‘geen omzet weggooien’. Bepaal waar jij echt goed in bent en welke opdrachten jou de beste marges opleveren. Door ‘nee’ te zeggen tegen opdrachten die jou minder opleveren, creëer je tijd en capaciteit om ‘ja’ te kunnen zeggen tegen die mooie opdrachten waar je onderaan de streep ook nog eens meer aan overhoudt.

Innovatie

Dit is weliswaar niet iets waarmee je op korte termijn je capaciteitsproblemen mee oplost, maar technologische ontwikkelingen zoals 3D-printen en werken met drones kunnen je wel gaan helpen om in de toekomst je productiviteit te verhogen. Dit is het moment om hierover na te denken en te bepalen hoe de toekomst van jouw bedrijf eruit ziet.

Wil je weten of ook in jouw bedrijf ruimte is om de productiviteit te verbeteren of dat je echt nieuwe mensen aan moet nemen? Doe dan onze gratis Winstlekkage-quiz voor meer inzicht!

Doe de winstlekkage quiz