Je weet dat je moet investeren om de groei van je bedrijf in goede banen te leiden. Daar is geld voor nodig. Geld dat nu, binnen de huidige kredietruimte, wellicht onvoldoende beschikbaar is. Voordat je als ondernemer in gesprek gaat met adviseurs die verstand hebben van financieren, geef ik je graag de volgende 3 tips.

1. Onderzoek waar je kunt verbeteren om geld vrij te spelen

Je kunt de rentabiliteit van jouw bedrijf verder optimaliseren door een kritische blik te werpen op je huidige prijsbeleid en productiviteit. Vermoedelijk kun je ook door een betere inzet van marketing en sales de rentabiliteit verder verbeteren.

Kijk ook waar je cash kunt vrijmaken. Kan je debiteurenbeleid aangescherpt worden of (als het goedkoper is dan geld lenen) kan je jouw debiteuren een incentive geven om sneller te betalen?

Kun je slow movers teruggeven of bij de leverancier omruilen tegen fast movers?

Eens kritisch kijken naar je voorraden kan ook geen kwaad. Hoe lang liggen artikelen op voorraad en kun je slow movers teruggeven of bij de leverancier omruilen tegen fast movers?

Als je de operationele kant van de onderneming op orde hebt, heeft dit een zeer positief effect op de winstgevendheid van jouw bedrijf. Je genereert zelf extra geld voor (een deel van) de investeringen die je wilt doen.

2. Ontwikkel een toekomstbestendige visie en strategie 

Het ontwikkelen van een goede visie en strategie is van groot belang en vraagt om gedegen vakkennis. Een resultaat kan zijn dat er initiatieven ontwikkeld worden die nieuw zijn voor jou als ondernemer, maar die gelijktijdig ook een financieringsbron kunnen zijn voor het bedrijf.

Denk aan het opzetten van een franchiseformule of een aandelenparticipatie door een derde, zoals een informal investor, participatiemaatschappij of regionale ontwikkelingsmaatschappij. Een samenwerking in de keten in de vorm van een joint venture is ook een optie die het overwegen waard is.

3. Wees op de hoogte van de vele financieringsoplossingen

Er bestaat een groot scala aan financieringsmogelijkheden die al dan niet 'gestapeld' ingezet kunnen worden (d.w.z. meerdere vormen van financiering tegelijkertijd).

Voorbeelden van ‘formele’ financieringsoplossingen
 • Risicodragend kapitaal verstrekt door participatiemaatschappijen en regionale ontwikkelingsmaatschappijen
 • Leningen verstrekt door een bank
 • Leningen verstrekt door een bank, waarbij de Nederlandse Staat borg staat (Regeling Borgstelling MKB)
 • Rekening Courant krediet verstrekt door een bank
 • Lease in diverse vormen
 • Factoring
 • Crowdfunding
 • Microfinanciering
 • Subsidies
Voorbeelden van ‘informele’ financieringsoplossingen
 • Onderhandse leningen verstrekt door familie
 • Informal investors: een vermogend persoon ziet kansen in jouw bedrijf

Welke financieringsvorm bij je past, hangt van meerdere factoren af. Deze kun je het best bespreken met een onafhankelijke financieringsexpert die het overzicht heeft over alle financieringsvormen. De adviseurs van Thexton Armstrong helpen je graag met het verbeteren van je bedrijf en het ontwikkelen van een toekomstbestendige visie en strategie.

Landelijke samenwerkingsverbanden

Thexton Armstrong heeft landelijke samenwerkingsverbanden met meerdere partners om onze relaties bij te staan, ook op het gebied van financieringen. Wij gaan graag vrijblijvend een gesprek met je aan.

Wij publiceren regelmatig e-books en whitepapers over diverse onderwerpen die relevant zijn voor jou als mkb-ondernemer. Benieuwd? Kijk dan op onze Downloads & Resources-pagina.