Steeds vaker raken ondernemers de balans kwijt tussen zakelijke en persoonlijke doelen, zeker in deze periode van economische groei. Ze worden geleefd door hun succes. Ga jij in alle rust de groei tegemoet of is het net zo uitdagend als de economische krimp?

We weten het inmiddels allemaal – de economie groeit en het MKB profiteert ervan. Klanten stromen weer binnen en de omzet stijgt. Na de regen is daar dan die beloofde zon. Maar de groei kent andere uitdagingen (en teleurstellingen) dan overleven.

Hier volgen 6 aandachtspunten om jouw groei in gezonde banen te leiden, zodat je met open ogen kunt genieten van het succes, terwijl het zich voordoet:

1. Kies voor groei!

Als groei je overkomt, dan zal het als een rollercoaster voelen. Breng vooraf helder in kaart hoe je denkt te gaan groeien. Welke klanten en producten? Wie gaat welke kar trekken intern? Maak het specifiek zodat je echt begrijpt waar de werkelijkheid afwijkt van het plan – pas als je plan een andere (positieve) wending neemt, kan je bijsturen.

2. Manage je gehele team

Medewerkers (en hun naasten), leveranciers, klanten, financiers. Ze zijn allemaal onderdeel van jouw team. Neem ze mee in het avontuur; je hebt ze allemaal hard nodig.

3. Besef dat je promotievoetbal speelt

Het seizoen is lang. Als leider moet jij vooral de richting blijven aangeven, de energie in het team vasthouden en waar nodig aanwakkeren. Je ambities naar beneden bijstellen hoeft niet onverstandig te zijn. Te hoge verwachtingen kunnen immers tot teleurstellingen leiden.

4. Risicomanagement hoort erbij

Positief denken is natuurlijk onmisbaar bij groei. Maar gebrek aan realiteitsbesef zal het vertrouwen in jouw onderneming snel doen verdampen. Zorg dat je de risico’s kent en de stappen neemt om ze voor te zijn.

5. Denk vooruit

Elke fase van groei kent zijn eigen uitdagingen. Het is moeilijk om bijvoorbeeld tijdig meer structuur aan te brengen of formeler te communiceren en handelen. Toch is het belangrijk juist hierin vooruit te denken. Wees de belemmeringen voor!

6. Ken je eigen beperkingen en handel ernaar

Zijn structuur, procesmanagement en focus niet je sterkste punten? Dan kan het zo maar zijn dat je versterking nodig hebt. Een mooi startpunt is een Raad van Advies. Ervaren lieden die complementair zijn aan jou en de klappen van de zweep kennen.

Bij Thexton Armstrong zijn vele ondernemers je voorgegaan. Als jij kansen ziet en ze graag pakt, bel dan voor een vrijblijvende afspraak om te zien hoe wij jouw groeiambities waar kunnen maken.