De economie trekt weer aan. Orders komen veel gemakkelijker binnen en worden bovendien een stuk groter. Heb jij je hierop voorbereid?

Veel ondernemers zijn hier namelijk door de crisis niet aan toegekomen. Door bezuinigingen die in de crisistijd nodig waren, hebben ze nu minder personeel en door krappe marge is de financiële ruimte om te kunnen groeien langzamerhand verdwenen. Nu het beter gaat, zien we dat er nog vaak tarieven uit tijden van crisis worden gehanteerd, waardoor er te weinig winst wordt gemaakt om voldoende financiële speelruimte te krijgen.

Het resultaat is dat veel bedrijven het door het personeelstekort en de toenemende orders erg druk hebben. Druk is goed zou je denken, maar jouw bedrijf laten groeien wordt dan lastig - tenzij je nog meer uren wil werken.

Druk is goed zou je denken, maar jouw bedrijf laten groeien wordt dan lastig - tenzij je nog meer uren wil werken.

Als groei je 'overkomt' loop je een risico, ook op financieel gebied. Bij groei gaat er meestal eerst meer geld uit dan dat er binnenkomt. En als je financiële reserves beperkt zijn of de bodem bereikt hebben, kan dit betekenen dat je je leveranciers bijvoorbeeld niet meer op tijd kunt betalen. Daarnaast is het goed je te realiseren dat drukte ook andere uitdagingen met zich meebrengt.

Drukte leidt tot meer fouten

Als het te druk wordt en de druk er te veel op staat, loop je het risico dat er meer fouten worden gemaakt, met als gevolg dat de kwaliteit omlaag gaat. Dit kan dan weer ontevreden klanten tot gevolg hebben en, indien niet op tijd opgemerkt, op termijn een daling van de omzet.

Fouten maken is menselijk, maar deze zijn door de extra drukte bovendien lastiger op te lossen, simpelweg wegens tijdgebrek. Vergeet ook niet de impact op medewerkers: als zij continu onder druk staan, kan dit leiden tot onvrede, werkstress en ziekteverzuim. In werkomgevingen waar risico’s zijn, kan het zelfs leiden tot meer bedrijfsongevallen of incidenten. Voorkomen is beter dan genezen. Zorg er daarom voor dat je als ondernemer tijd vrijmaakt om het overzicht te houden en dat je te veel bezig zijn met het blussen van brandjes vermijdt.

Fouten maken is menselijk, maar deze zijn door de extra drukte bovendien lastiger op te lossen, simpelweg wegens tijdgebrek.

Visie en toekomstplan

Pak je de uitdagingen die bij groei horen niet op tijd aan, dan belemmert dit je groei. Belangrijk is daarom om van de drukte af te komen. Hiervoor moet je een duidelijke visie en plan voor de toekomst hebben. Dan kan je groei in goede banen leiden; je weet op tijd welke stappen je daarvoor moet zetten.

Mijn omzet groeit. Waarom mijn banksaldo niet?

Je onderneming op een verstandige manier laten groeien, zodat je financiële problemen kunt vermijden en het niet te druk krijgt, blijft voor veel ondernemers lastig. Merk jij ook dat je het te druk hebt en omzetgroei zich niet vertaalt in meer winst? Lees dan ons e-book 'Mijn omzet groeit. Waarom mijn banksaldo niet' voor handige tips.

New Call-to-action