Wellicht heeft u in de voorbijgaande jaren wel eens gedacht aan de verkoop of overdracht van de onderneming. Uw onderneming, die u met hart en ziel hebt opgezet en uitgebouwd, uw trots. En dan komt het moment dat u toch serieus gaat overwegen om iets anders te doen of het rustiger aan te gaan doen. De crisisjaren zijn achter de rug, de economie trekt weer aan. Een goed moment om het bordje in de tuin te zetten, nietwaar?

Toch is de verkoop niet van de ene op de andere dag geregeld. Jeroen Brabers van ABN AMRO schreef eerder een artikel op MKB Servicedesk onder dezelfde titel en als specialist in bedrijfsovernames geeft hij vijf tips. Aan de hand van zijn tips maken we het proces wat duidelijker:

1. Maak uzelf misbaar
U wilt de onderneming verkopen en zelf iets anders gaan doen. Dat betekent dat al uw taken overgedragen dienen te worden. Aan wie? En wanneer? Zijn er medewerkers binnen de onderneming die deze taken kunnen oppakken of dienen er nieuwe medewerkers aangenomen te worden?

2. Optimaliseer de resultaten
Om een goede prijs te kunnen ontvangen, zou het mooi zijn als financieel alles goed voor elkaar is. Eén van de zaken waar op gelet kan worden is dat er geen winstlekkage aanwezig is. Dit is omzet dat onbedoeld en ongewild zomaar als kosten verdwijnt.

3. Maak de balans lichter
Heeft u een eigen bedrijfspand? Wilt u die samen met uw onderneming verkopen of wilt u die verhuren? De verkoop van het pand, gekoppeld aan de verkoop van de onderneming, verhoogt de overnamesom en daar zitten aspirant-kopers niet altijd op te wachten. Het verkleinen van voorraden en het terugdringen van de debiteurenstand verlagen daarnaast het werkkapitaal.

De verkoop van het pand, gekoppeld aan de verkoop van de onderneming, verhoogt de overnamesom en daar zitten aspirant-kopers niet altijd op te wachten.

4. Blijf ondernemen
Als u eenmaal de knop hebt omgezet, dan denkt u vaak alleen nog maar aan de nieuwe situatie: de toekomst. In de tussentijd moet de onderneming echter wel doordraaien en op diezelfde toekomst voorbereid worden. Leun dus nog niet achterover, maar blijf uw onderneming ontwikkelen.

5. Begin op tijd
Overhaast een koper zoeken voor uw onderneming levert vaak niet de juiste prijs en condities op waaronder u wilt verkopen. Vanuit een 'relaxte' situatie praat het gemakkelijker met de aspirant-koper. Daarnaast heeft u voor de eerder genoemde punten tijd nodig om uw onderneming verkoopklaar te maken.

Vanuit een 'relaxte' situatie praat het gemakkelijker met de aspirant-koper.

U hoeft er niet alleen voor te staan

Als u van plan bent om over enige tijd uw trots los te laten en van de hand te doen, hoe pakt u dit dan aan? Hoe vaak heeft u deze situatie al meegemaakt? De adviseurs van Thexton Armstrong zijn specialisten in het optimaliseren van de bedrijfsvoering en kunnen u tijdens dit proces begeleiden. In de whitepaper 'Ondernemer: u hoeft er niet alleen voor te staan' vertellen we u daar meer over.

New Call-to-action