Geen enkel bedrijf kan bestaan zonder een goede administratie. Maar al te vaak zien we in het MKB dat de administratie niet de aandacht krijgt die het verdient. Te vaak nog bepalen ondernemers aan de hand van hun bankrekeningsaldo of het goed gaat of niet. Helaas geeft dat slechts een beperkt beeld. 

Als ondernemer moet je voortdurend inzicht willen hebben in je financiële cijfers. Op zijn minst wekelijks wil je weten hoe het staat met je omzet, je debiteuren/crediteuren en je liquiditeit. Maandelijks wil je toch zeker weten of en hoeveel winst je hebt gemaakt; een heldere resultatenrekening geeft dat inzicht. En elk kwartaal zou je tevens moeten weten en begrijpen hoe je balans ervoor staat. 

Als ondernemer moet je voortdurend inzicht willen hebben in je financiële cijfers.

Nu is het zo dat de meeste ondernemers geen financiële opleiding hebben. Het is daarom ook niet voor iedereen even makkelijk om deze cijfers te administreren, te, rapporteren en te begrijpen. Gelukkig zijn er genoeg experts die je daarbij kunnen helpen. Van het voeren van je gehele adminstratie tot en met het uitleggen hoe je een resultatenrekening en balans moet lezen en interpreteren.

Administratie_ordners.jpgMaar wat is nou het beste voor jou? De een heeft alles uitbesteed en de ander doet liever alles zelf. Vaak is dat zo gegroeid en is er niet echt een bewuste keuze gemaakt. Wat als je die keuze nu wel zou moeten maken, wat is dan wijsheid. De waarheid ligt zoals zo vaak in het midden. Een aantal cruciale zaken zoals facturatie en debiteurenbeheer, betalingsverkeer en liquiditeit moet je eigenlijk gewoon zelf (willen) doen. Dat is het kloppend hart van je onderneming en daar moet je op elk moment van weten hoe je ervoor staat. 

Een aantal cruciale zaken moet je zelf (willen) doen.

Administratieve taken die goed uit te besteden zijn aan bijvoorbeeld een administratiekantoor of accountant zijn je grootboekadministratie, het inboeken van inkoopfacturen, het verzorgen van fiscale aangiften en de salarisverwerking. Zorg er dan wel voor dat je administratie minimaal wekelijks is bijgewerkt zodat je wel de benodigde rapportages tijdig uit je systeem kunt halen. 

Administratie is eigenlijk net als de belastingdienst; leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker. Voortdurend inzicht hebben in je cijfers stelt je in staat sneller op alle ontwikkelingen te kunnen reageren. En daarmee kun je veel geld verdienen. Als je meer aandacht besteedt aan de inrichting van je administratie en rapportages, zul je merken dat het ook nog leuk kan zijn. 

Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.

Gebrek aan inzicht door gebrek aan een adequate administratie kan op verschillende plekken in je bedrijf tot winstlekkages leiden. WIl jij ook weten of er bij jou winst weglekt en hoeveel dat dan ongeveer is, doe dan onze winstlekkage quiz.

Doe de quiz