De Raad van Advies (RvA) is binnen een bedrijf het orgaan dat de directie adviseert. Het Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven onderzocht de toegevoegde waarde van een RvA. Een uitgebreid onderzoek1 dat wij terugbrachten tot 8 redenen om zo'n adviseur van buiten in te schakelen.

  1. Een kritische blik

Een RvA opent ogen en voorkomt bedrijfsblindheid. Het houdt je als ondernemer/DGA/directie scherp. Zo spreekt een RvA de DGA of directie ook aan op hun eigen houding en gedrag.

  1. Koers houden

Operationele zaken eisen geregeld alle aandacht op. Het uitstellen van strategische zaken is een voor de hand liggende optie (die wachten immers wel tot morgen). Een RvA is je stok achter de deur om wél tijd en aandacht te besteden aan deze zaken, zodat je je koers waarborgt.

  1. Klankbord en feedback

Als mkb-ondernemer sta je er vaak alleen voor. Wellicht mis je een klankbord dat je van feedback kan voorzien. Een RvA vervult deze belangrijke functie in de ondersteuning en ontwikkeling van jou als ondernemer, DGA of directie.

  1. Pijnpunten blootleggen

Over moeilijke zaken, zeker met een persoonlijke dimensie, heeft men het liever niet. De RvA heeft dan de belangrijke rol om deze pijnpunten bloot te leggen en het bespreekbaar te maken.

  1. Gegronde besluitvorming

De Raad van Advies speelt ook een rol bij beslissingen en veranderingen in het bedrijf. De raad neemt wederom geen eindbeslissingen, maar laat wel goedkeuring (of afkeuring) blijken. Het is daarbij van belang dat de adviesleden een onafhankelijke rol hebben.

  1. Overweg met feedback

Het toelaten van de RvA als outsiders, die je gevraagd en ongevraagd van feedback voorzien, kan in het begin lastig zijn. Hiermee leren omgaan helpt om enerzijds het maximale uit de adviesraad te kunnen halen en anderzijds om beter om te gaan met feedback. Of het nu buiten het bedrijf is of daarbinnen.

  1. Legitimiteit

Een RvA geeft ook vertrouwen richting anderen. Bijvoorbeeld jouw team en klanten, maar ook andere belanghebbenden zoals externe financiers. De ondersteunende rol die de RvA heeft bij de strategie en de continuïteit van de onderneming fungeert namelijk als geruststelling.

  1. Inhoudelijk advies

Naast bovengenoemde zaken kan de RvA ook heel specifiek inhoudelijk advies geven. Mede afhankelijk van de achtergrond en expertise van de leden van de RvA.

Wil je als ondernemer eens van gedachten wisselen over de mogelijke toegevoegde waarde van een RvA? Maak vandaag nog een afspraak met één van mijn collega's bij jou in de buurt. Dan bespreken we jouw uitdagingen onder het genot van een kop koffie.

1. J. van Helvert-Beugels, De Raad van Advies: Wat levert het op?, Goed Bestuur & Toezicht 2 2016, 52 - 57